Energijski potep na Menino planino

 

energijskipotepmenina1

 

energijskipotepmenina2

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                              Pravljični izlet na Menino planino

 

gospodar

Če ste pripravljeni, vas peljem na ogled zanimivosti na Menini planini. 

Po slasten okrepčilu domačih dobrot, bom z največjim veselej razkazal lepote Tady-zelene oaze.

Urejena okolica in stari objekti dajejo občutek, da se je čas popolnoma ustavil.

 

 tad2 tad1 tad3

tad4 tad5 tad6

tad7 tad8 tady12

slika1a slika3a

slika4a slika5a

slika6a slika9a

slika17b slika10a

 

slika2

 

      To je super. Jaz ne grem nikoli več domov.

 

gospodar To je šele začetek.

Če ste pripravljeni, vas peljem na ogled ostalih zanimivosti na Menini planini .

 


izlet1   izlet2    izlet4

izlet5 izlet6 izlet8

izlet12 izlet13 izlet17

izlet18 izlet21 izlet23

izlet24 izlet26 izlet27

slika14b slika16b

 slika18b    slika19b

slika21b

slika22b slika23b

slika24b slika16b

slika4

Meni še meša ?!

Čudovita narava, prekrasen razgled, izvirna voda, domače živali ...
mene bo pobralo ??!!!gospodarTo še ni vse.

V koči imam že pripravljeno slastno kosilo in še veliko drugih domačih dobrot.
Po kosilu vedno paše malo počitka, zato vas bom pustil  malo zadremati.
Lahko tudi zakurimo ogenj, malo glasbe....
Vse ostalo naj ostane skrivnost, saj smo vendar na pravljičnem izletu .....

 

slika3Malo mi je nerodno.

Ne vem kako bom prišel domov ????


gospodar

Ni problema.

Za takšne primere imam pripravljena tudi prenočišča.

 

                                           slika17  Super, počutim se kot v raju.

 

SLIKA13

 

    Takoj bom obvestil še svoje prijatelje:
    Tady pravljični izlet je nepozabna dogodivščina.
    Pridite !!!

 

gospodar


Vabljeni da se oglasite v našem Dobrosrčnem društvu TADY, Gostičeva ulica 4, Domžale
 in se sami prepričate o naši ponudbi.

Lahko nam pošljete mail na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., ali nas pokličete na GSM: 031-846100

 

 slika20

  Prijatelji me sprašujejo, kje se lahko prijavijo in koliko izlet stane.

 

gospodar


Na izlet se je možno prijavi osebno na TADY domačiji. Ob prijavi se plača akontacija v višini 20 eur. Pred odhodom iz Menine planine si vsak vzame čas za razmislek o kakovosti izleta in moje ponudbe.Če bodo občutki dobri se plača preostali znesek ( 20 EUR ), če so občutki slabi, ni potrebno plačati nič.

Prevoz je stvar dogovora in ni vključen v ceno. 

slika5

 

 Pa kaj si ti nor, ob koncu ne boš zahteval plačila.

 

gospodar


Da sem malo drugačen, to že vsi vedo, vendra zaupam svoji ponudbi in sem prepričan, da bodo z izletom super zadovoljni in da bom poleg prostovoljnega plačila določene vrednosti dobil še kakšno napitnino.

 

slika19 

                          slika6Sem se kar zaljubil v tale izlet
                       in čestitam za čudovito ponudbo

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

gospodarPripravljam še dvodnevni izlet, za vse tiste, ki si želijo na Menini planini tudi prespati.
Predvidena skupina oseb: 8 kom

Za otroke pripravljam posebne petdnevne počitnice (od ponedeljeka do petka ).
Štarši so prisotni prvi dan in zadnji dan. Prevoz bo organiziran samo na izrecno željo staršev.
Predvidena skupina oseb: 10 kom

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

OPIS MENINE PLANINE

Prostrana gozdnata kraška planota Menina planina leži na nadmorski višini okoli 1200-1500 metrov na vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp, med planotami v osrednjem delu Slovenije in ob lepem vremenu je možen pogled na osrčje Julijskih Alp.

Menina planina je obsežna sredogorska kraška planota. Na jugu jo omejuje Tuhinjska dolina, na zahodu prelaz Črnivec, na vzhodu meji na Dobroveljsko planoto in na severu na Gornjegrajsko kotlino.

Na Menini planino nas vodijo številne ceste, ki omogočajo izletnikom enostaven dostop do bližine vrhov in drugih ciljev. Do vrha, kjer se nahaja Tady-zelena oaza, vodi več markiranih poti iz doline Drete in Tuhinjske doline. Poti vodijo večinoma po gozdu, so precej dolge in ne najbolj razgledne.

Ime je dobila po menihih iz gornjegrajskega samostana, ki jim je nekdaj pripadala. Pod Menino planino, v Gornjegrajski kotlini, v predgorji Kamniško – Savinjskih Alp, leži Gornji Grad. Po dolini teče reka Dreta, ki se pri Nazarjah izlije v Savinjo. Naselbinska značilnost doline so razložena naselja z oblikovanim jedrom na ravninskem delu kotline in samotne kmetije, raztresene po hribovju. Gornji Grad je največje naselje in upravno središče večinoma agrarne okolice, ki ga zaznamujejo pomembni zgodovinski in kulturni spomeniki. Tu je bil nekoč sedež ljubljanske škofije, danes pa se kraj ponaša z največjo katedralo v Sloveniji. Gornji Grad je tudi čudovito izhodišče za izlet na Menino Planino. Pot je lepo markirana z markacijami in smerokazi.

Z najvišjega vrha (Vivodnik 1508 m) je čudovit razgled na osrednji del Kamniških Alp. Sredi valovitega kraškega površja, na katerem se izmenjujejo travišča z vedno bolj prevladujočim gozdom. Razgledni stolp nas povzdigne nad gozd in nagradi z razgledom.

Drugo največkrat obiskano pa je območje Šavnic, z najvišjim vrhom Goli vrh, na južnejšem delu planote, kjer je nadmorska višina nekoliko nižja, vendar površje ni poraslo. Po pripovedovanjih staroselcev naj bi bil sam vrh pol železa zato je v primeru strel in neviht pomembno da se ne zadržujete na njem oziroma njegovi bližnji okolici.

Na Golem vrhu lahko vidimo tudi alpska zelišča, ki kljub bližini Alp na Menini niso tako zelo pogosta.

Planota je najbolj obljudena poleti, ko tu pasejo. Menina planina je še vedno pomembna za pašo živine, čeprav se je njeno število sedaj zmanjšalo in nekatera travnata območja prerašča gozd. Večji del, razen območja okoli razglednega Golega vrha, prerašča gozd, ki se hitro obnavlja, ko preneha paša. Poleg Velike planine je bila nekoč drugo največje planšarsko naselje v Savinjskih Alpah.

Jezero Biba leži v kotanji na severovzhodnem delu planine. Nastalo je na zaplati neprepustnih skrilavcev. Verjetno pa so luknjičavo kraško dno zatesnjevali tudi pastirji, saj je za pašo živine bistvena voda za napajanje. Jezerce Biba je skromen, a pomemben vir vode za živino, ki se pase na Menini. Okoli 90 metrov dolgo in 50 metrov široko jezerce je naravni spomenik. Njegov obseg je odvisen od količine padavin.

Na severnem delu planote se nahaja jama Jespa. Ledena jama leži v bližini Doma na Menini, na severnem koncu, med glavnim vrhom Vivodnikom in severnim robom planote. Vhod v jamo je na dnu 30 metrov globokega kraškega udora, v katerega vodi steza. Sestop do dna terja nekaj lažjega plezanja. Steza nas varno popelje na dno, ob spustu pa jasno začutimo spremembo temperature, ki se izrazito niža. Za jamo sta značilna toplotni in rastlinski obrat. Toplotni obrat ali temperaturna inverzija je pojav, ki ga srečamo tudi v jamah na Kočevskem, Trnovskem gozdu, Snežniku ali večjih globelih na Notranjskem in Krasu. Temperaturna razlika se kaže tudi v rastlinstvu, saj je v spodnjih delih razvita subalpinska vegetacija. Na južnem delu udora je več rovov z ledenimi slapovi. Ta čudovita jama slovi tudi po jamskih hroščih. Na Menini planini so pogosti različni kraški pojavi. Višji deli območja so praviloma s površinskimi vodami redki, na njihovih vznožjih pa so pogosti izviri

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vrh

Za boljše delovanje spletne strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information