BOLEZNI PROSTATE - MOŠKETEŽAVE

18. 12. 04
posted by: Andrej Kadunc
Zadetkov: 443

BOLEZNI PROSTATE - MOŠKE TEŽAVE

prostata

 
Povzetek mnenja prof. dr. Andreja Kmetec, dr. med., Klinični oddelek za urologijo UKC

Prostata je moška spolna žleza, ki leži pod sečnim mehurjem in obdaja začetni del sečnice. Ob spolni zrelosti moškega, to je nekako med 20. in 30. letom, tehta okoli 20 gramov in spominja po velikosti in obliki na divji kostanj. Izloča tekočino, v kateri so snovi, ki varujejo, prehranjujejo in omogočajo gibljivost semenčic. Izločki prostate, ki se izločajo v sečnico ob semenskih izvodilih, predstavljajo 30 % količine semenske tekočine in ne pridejo v krvni obtok, razen pri oboleli žlezi, ki lahko prepušča nekatere snovi v kri. Po 40., zlasti pa po 50. letu pa se lahko začne razraščanje žleznega tkiva ob sečnici, ki onemogoča uriniranje in odtok seča iz mehurja. Pravimo, da gre za benigno povečanje prostate, ki je lahko raznih stopenj in se lahko pojavi skoraj pri polovici moških, vendar bo le četrtina moških v določenem obdobju potrebovala zdravljenje.

Omenjenih težav se lahko na naraven način brez stranskih učinkov izognemo oz. učinke bolezni lahko zmanjšamo.

 Vas zanima kako in na kakšen način? Vprašajte nas na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

 ali na tel. 031/846-100

 Katere bolezni se pojavljajo v prostati?

Nekatere bolezni se pojavijo že v mlajših letih, druge pa v kasnejšem obdobju življenja. Med 40. in 50. letom sta značilni zlasti dve, to je vnetje prostate in zožitev ali skleroza notranjega izhoda iz mehurja, imenovana tudi Marionova bolezen.

Vnetje prostate ali prostatitis se kaže z bolečinami v presredku in spodnjem delu trebuha ter zlasti znaki draženja ali tudi zapore seča. Lahko poteka kot akutno ali kronično bakterijsko vnetje, kot kronično nebakterijsko vnetje in sindrom kronične medenične bolečine. Le v 5 % do 10 % lahko dokažemo bakterije, v zadnjih letih predvsem okužbo s klamidijo, sicer pa ostane pogosto vzrok nepojasnjen. Bolezen zdravimo z antibiotiki, dodamo še protibolečinska zdravila, zaviralce adrenergičnih receptorjev, ugodno delujejo tudi zaviralci 5 alfa reduktaze. Pogosti, ponavljajoči se prostatitis, ki preide v kronično, zlasti nebakterijsko obliko, lahko povzroča tudi motnje erekcije, včasih tudi ejakulacije, predvsem pa zmanjša oploditveno sposobnost, ker poslabša dozorevanje in gibljivost semenčic.

Zoženje ali skleroza vratu mehurja je druga bolezen prostate, ki se pojavi v srednjih letih. Prostata sama je lahko normalne velikosti, čeprav so težave pri uriniranju podobne kot pri povečani prostati. Vzrok bolezni je povečana napetost in skrčenje gladkih mišic na vratu mehurja, ki prepletajo tudi žlezo. Pod vplivom povečane aktivnosti simpatičnega živčevja so mišice trajno skrčene, pri praznjenju mehurja pa se vrat ne odpira, zato se pojavijo motnje v odtekanju seča. Pri zdravljenju predpisujemo predvsem zaviralce adrenergičnih receptorjev alfa, ki sprostijo gladke mišice, če pa je zaradi trajnega krča mišic že nastalo vezivno tkivo, pa je za olajšanje težav potreben kirurški poseg.

30 milijonov Evropejcev ima benigno hipertrofijo

Benigna hipertrofija je po 50. letu najpogostejša bolezen prostate. Pri njej pride do razraščanja žleznega tkiva v notranjem delu žleze, ki ovira pretok seča iz mehurja. Pojavijo se značilni znaki, kot je nepopolno praznjenje mehurja in tanek ter obotavljiv začetek uriniranja. Za bolezen je značilno, da počasi napreduje, je torej kronična. Poleg starosti moškega so dejavniki tveganja za napredovanje bolezni še velikost žleze več kot 30 ml in vrednosti psa, višje kot 1,4 ng/ml. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima to bolezen okoli 30 milijonov moških v Evropi.

Skoraj 900 novih rakov na prostati letno

Rak prostate je bolezen, katere pojavnost se letno povečuje, saj ga najdemo skoraj pri 900 moških v Sloveniji vsako leto. Na srečo najdemo že v več kot 70 % rak, ki je omejen samo na žlezo, torej v zgodnjem stanju. Opažamo pa, da se starostna doba, ko se bolezen lahko pojavi, vse bolj niža, ravno zato priporočamo redne preglede moških po 50. letu, pri moških, ki so družinsko obremenjeni zaradi bolezni prostate, pa že po 40. letu.

Na vrh

Za boljše delovanje spletne strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information