RESVERATROL

18. 12. 07
posted by: Andrej Kadunc
Zadetkov: 424

                      

 

VINO

 

Zakaj Francozi, kljub nezdravemu načinu življenja, živijo dlje?
Francozi pojedo veliko nasičenih maščob, pa vseeno živijo dolgo. Ne glede na to ali so to kadilci, nekadilci, bivši kadilci. Ni razlike med ljudmi, ki delajo v pisarnah ali v delavnici v tovarnah. V čem je skrivnost? To, kar je skupno vsem tem ljudem je, da popijejo veliko rdečega vina, ki vsebuje resveratrol, ki je močan antioksidant. 

 1 kapsula resveratrola = 1.000 kozarcev vina

En kozarec rdečega vina v povprečju vsebuje od 0,5 mg do 1,5 mg resveratrola. Da bi dosegli učinek ene kapsule resveratrola (200mg), bi morali spiti 500 do 1000 kozarcev rdečega vina!

Resveratrol je eden najmočnejših antioksidantov.. Resveratrol vsebuje izvleček japonskega dresnika, ki prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Resveratrol iz japonskega dresnika (Polygonum cuspidatum) je najčistejša oblika resveratrola. V eni tableti vsebuje kar 200mg čistega trans ( stabilna oblika ) resveratrola.

Kaj o resveratrolu meni prof. dr. Borut Štrukelj si lahko preberete v članku "Več kot dvajset let raziskav"

 

RESVERATROL: DVAJSET LET RAZISKAV

26.12.2013

Prof.dr. Borut Štrukelj, Fakulteta za farmacijo

Lansko leto smo praznovali dvajsetletnico od povečanega zanimanja za  resveratrol, spojine z veliko bioloških učinkov. Resveratrol se v naravi nahaja številnih rastlinah, a največ ga najdemo v kožici rdečega grozdja, v rdečem grozdičastem sadju (borovnicah, robidnicah), v lupinici arašidov, v smrekovih iglicah in evkaliptusovih listih ter v japonski dresni, ki je tudi poglavitni naravni vir, poleg grozdnih jagod. Najdemo ga pa tudi v rdečem vinu, kjer v procesu stiskanja grozdnega soka preostanek trdne mase, ki vsebuje predvsem kožico grozdih jagod, ne odstranijo takoj. Tako se v sok izloči tudi resveratrol, ki ga kasneje zasledimo v rdečem vinu.  In za kaj ga rastline sploh tvorijo? Resveratrol je močno protibakterijsko in protiglivno sredstvo in ščiti grozdje ter druge rastline pred napadi mikroorganizmov, predvsem plesni.

Več kot 4000 znanstvenih člankov

Do marca 2013 je v eni od največjih zbirk znanstvenih člankov s področja medicine (PubMed) objavljenih več kot 4000 znanstvenih člankov o resveratrolu.  Tako je znano, da je resveratrol eden močnejših antioksidant in aktivator mnogih biokemisjkih procesov v organizmu in celicah, kar vodi do zaščitnega delovanja srca in ožilja. Verjetno je to en od najbolj verjetnih pozitivnih učinkov resveratrola, ki se bo pokazal  z leti jemanja pripravkov, ki vsebujejo resveratorol. Resveratrol je pri eksperimentalnih pacientih zmanjšal  koncentracijo »slabega« (LDL) holesterola in popravil razmerje med slabim in dobrim holesterolom (HDL). Tako resveratrol pripomore k krepitvi žilnih sten in zmanjševanju napredovanja ateroskleroze.  V raziskavah so ugotovili, da resveratrol  zmanjšuje verjetnost nastanka preddiabetičnega stanja in sladkorne bolezni ter naj bi deloval tudi proti razrastu nekaterih rakavih celicah. V raziskave so se vključili tudi raziskovalci Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Tako sta doc. dr. Urban Švajger in prof. dr. Matjaž Jeras ugotovila, da resveratrol deluje na makrofage, limfocite in ostale celice imunskega sistema in poveča protivnetni učinek. Izsledke sta leta 2012 objavila v priznani mednarodni znanstveni reviji International Review of Immunology.  Skupina pod vodstvom prof.dr. Gašperlinove iz iste fakultete pa se trudi pripraviti take farmacevstke oblike z vgrajenim resveratrolom, ki bodo omogočile boljši vstop resveratrola v telo in celice in s tem povečale njegovo delovanje. Skupina je v svetovnem merilu objavila že tri znanstvene članke o tehnoloških izboljšavah z uporabljenim resveratrolom.. 

Zakaj prehransko dopolnilo?

Resveratrol se v razvitem svetu, predvsem v ZDA in EU ter na Japonskem trži kot prehransko dopolnilo. Zakaj ne kot zdravilo? Za razvoj novega zdravila potrebujemo desetletje in od 800 milijonov do milijarde evrov. To vsoto bi si lahko privoščile le najmočnejše multinacionalke, a zaradi zmanjšane verjetnosti, da bi naravno učinkovino po vseh objavah lahko patentirale, v to ne vlagajo sredstev. Tako se večina pripravkov iz rastlin trži kot prehranska dopolnila. To še posebej velja za skupino naravnih antioksidantov. Prav zaradi tega je v letu 2011 Dansko ministrstvo za zdravstvo odobrilo 2,2 milijona evrov za nadzorovano klinično študijo z resveratrolom, kjer bodo v nekaj letih poskušali ugotoviti pozitivne lastnosti resveratrola na srčno-žilne bolezni in na preddiabetično stanje.

 

 

 

 

Na vrh

Za boljše delovanje spletne strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information